Shadow

«Uten natur har vi ingenting»: FN-sjef slår alarm ved viktige FN-arrangementer for biologisk mangfold


Konferansen blir omtalt som en stor COP for biologisk mangfold fordi den forventes å føre til vedtakelse av et nytt globalt rammeverk for biologisk mangfold, som vil lede verdensomspennende handling frem til 2030, for å bevare og beskytte naturressursene våre.

Delegater og arrangører vil håpe at dette rammeverket vil ha en mer varig innvirkning enn den forrige versjonen: På COP10 i 2010 ble regjeringene enige om å forfølge ambisiøse mål innen 2020, inkludert halvering av tap av naturlig habitat og implementering av planer for bærekraftig forbruk og produksjon.

En FN-rapport publisert det året viste imidlertid at ikke et eneste mål var nådd fullt ut. I mellomtiden, planeten opplever det største tapet av liv siden slutten av dinosaurenes tidsalder: én million plante- og dyrearter er nå truet av utryddelse.

Generalsekretær António Guterres leverer bemerkninger på FNs konferanse om biologisk mangfold (COP15) i Montreal, Canada.

“En kakofoni av kaos”

Det presserende behovet for handling ble understreket av FNs generalsekretær António Guterres under hans åpningsinnlegg på konferansen tirsdag.

Guterres la merke til at “uten natur er vi ingenting”, uttalte Guterres at menneskeheten “har forpliktet seg i hundrevis av år en kakofoni av kaos, spilt med ødeleggelsesinstrumentene“.

FN-sjefen katalogiserte eksempler på denne ødeleggelsen, fra avskoging og ørkenspredning; til forgiftning av miljøet med kjemikalier og plantevernmidler, som bryter ned jorda og gjør det vanskeligere å brødfø den voksende globale befolkningen.

Han pekte også på havforringelse, som akselererer ødeleggelsen av livbærende korallrev og andre marine økosystemer – som direkte påvirker samfunnene som er avhengige av havet for sitt levebrød.

Den globale verdien av havrelaterte økonomiske aktiviteter er over 1,5 billioner dollar årlig.

Ocean Image Bank/Umeed Mistry

Bedrifter “tømmer vår verden for sine naturlige gaver”

Guterres tok sikte på multinasjonale selskaper som, sa han, “kanter bankkontoene deres ved å tappe vår verden for dens naturlige gaver” og gjør økosystemer til “spill for profitt”, og fordømmer konsentrasjonen av rikdom og makt i hendene på et lite antall megarike individer.

Dette fenomenet, hevdet FN-sjefen, virker mot flertallets natur og reelle interesser:Til side for milliardærvrangforestillinger er det ingen plan B.

Herr Guterres fortsatte sitt mobbeangrep og beskrev menneskeheten som «et masseødeleggelsesvåpen» som er «behandle naturen som et toalett”, og “selvmord ved proxy”, en referanse til de menneskelige kostnadene forbundet med tap av natur og biologisk mangfold.

Svaret, foreslo Guterres, kan ligge i en global avtale om biologisk mangfold som tar for seg årsakene til nedgang i biologisk mangfold – endring av bruk av land og hav, overutnyttelse av arter, klimaendringer, forurensning og invasive ikke-innfødte arter – ved å adressere røttene. årsaker som skadelige subsidier, feilforvaltede investeringer, uholdbare matsystemer og bredere forbruks- og produksjonsmønstre.

Kolibrier lever av et Jacaranda-tre.

Tre tiltak for å redde biologisk mangfold

Generalsekretæren oppsummerte tiltakene som må gjøres for å redde naturen på tre hovedområder.

Den første innebærer gjennomføring av nasjonale planer som skal avlede subsidier og skattelettelser fra aktiviteter som bidrar til ødeleggelse av naturen, mot grønne løsninger som fornybar energi, plastreduksjon, miljøvennlig matproduksjon og bærekraftig ressursutvinning.

Disse planene vil også anerkjenne rettighetene til urfolk og lokalsamfunn som forvaltere av naturen.

Det andre gjelder den private sektoren, som, hevdet Guterres, må erkjenne at profitt og bevaring går hånd i hånd, noe som betyr et skifte i mat- og landbruksindustrien mot bærekraftig produksjon og naturlige midler for pollinering, skadedyrkontroll og befruktning; tre-, kjemiske-, bygge- og anleggsindustrien vurderer deres miljøpåvirkninger i sine forretningsplaner; og bioteknologi, farmasøytisk og annen industri som utnytter biologisk mangfold ved å dele fordelene rettferdig og rettferdig.

“Grønnvasking,” sa han – med henvisning til udokumenterte miljøpåstander fra selskaper – må stoppe og privat sektor må holdes ansvarlig for handlinger i alle stadier av virksomhetens forsyningskjeder.

Forbedring av økonomisk støtte fra land i «det globale sør» dannet grunnlaget for generalsekretærens tredje handlingspilar.

Guterres oppfordret internasjonale finansinstitusjoner og multilaterale utviklingsbanker til å tilpasse sine porteføljer til bevaring og bærekraftig bruk av biologisk mangfold.

Sommerfugler lever av en blomst.

Eksperter etterlyser fokus på menneskerettigheter

En gruppe uavhengige eksperter avga en uttalelse tirsdag hvor de ba om at beskyttelse av menneskerettighetene skal være sentralt i enhver del av rammedokumentet som kommer fra COP15.

I en historisk generalforsamlingsresolusjon vedtatt i juli 2022, anerkjente FN retten til et rent, sunt og bærekraftig miljø. Fordi sunne økosystemer og biologisk mangfold er kjernen i denne rettigheten, hevder eksperter, stater har forpliktelser til å beskytte, bevare og gjenopprette biologisk mangfold.

Imidlertid, eksperter (David Boyd, Spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø; Ian Fry, spesialrapportør for fremme og beskyttelse av menneskerettigheter i sammenheng med klimaendringer; Francisco Cali Tzay, spesialrapportør for urfolks rettigheter) understreker at tiltak rettet mot å beskytte biologisk mangfold ikke kan gå på bekostning av menneskerettighetene.