NASCAR

Amerikas største motorsport arrangement er Nascar. Det har bygd seg opp fra et lite lokalt race for underholdningen skyld, til og bli det største i Amerika. Nesten 2000 løp på over 100 baner.

Det finnes baner i nesten alle stater. Det blir også kjørt løp i Mexico og Canada. Løp har også blitt satt opp både i Japan og Australia, såkalte oppvisningsløp. Xfinity series, Camping World Truck Series og Sprint cup er hovedseriene. men de har også ansvaret for Nascar Regional Racing og Dodge Weekly Series.

Suksess

Sporten har blitt enormt stor og populær, det viser tv seertallene som kun blir slått av NFl. Over 150 land sender disse løpene. Dette har blitt en suksessfull pengemaskin.

Nascar til en million forretning, med baner som tar over 170.000 tilskuere og de har da store inntekter på inngangspengene. Det selges også supporterutstyr for millioner og i tillegg det som selges av forbruksvarer under løpene har gjort dette til en lukrativ bedrift.

Nascar hovedkvarteret ligger i Daytona Beach Florida. De har også kontorer i flere andre byer i USA, som New York, Arkansas, Los Angeles og i Nord- Carolina.

I North Carolina ligger Nascar Technical Institute, det er en skole di startet for å utdanne Nascar mekanikere i samarbeid med Universal Technical Institute. Som har utdannet mere en 200.000 mekanikere så langt.

HISTORIEN BAK NASCAR

Litt om historien fra begynnelsen av Nascar. Daytona Beach i Florida et kjent stede for å sette fartsrekorder på tidlig 1900 tallet. Det ble fort et enormt populært sted for miljøet rundt racing.

Mellom 1905 og 1935 ble det satt 15 rekorder på Daytona Beach. Det var spesielt et sted som sjåførene foretrakk, Bonneville Salt Flats. Her var det ypperlige forhold for å sette rekorder.

Først i midten av 30 tallet startet de billøp som gikk lang langs stranden og på veiene langs med stranden, den var på rundt tre kilometer lang. Billøpene her ble fort populære, spesielt blant en gruppe. De som under depresjonen kjørte som spritsmuglere. De var vant til fart og hadde bygd om bilene sine for å unnslippe lovens lange arm. Dette var ekstremt gode sjåfører som elsket fart og spenning.

BILL FRANCE

Mannen som anses å være den viktigste personen i Nascar var Bill France. Han og noen andre innflytelsesrike sjåfører begynte planleggingen av ett fast program, fastsette regler og få løpene under organiserte regler. I slutten av 40 tallet ble da den formelle stiftelsen av Nascar opprettet.

Det var for mange ulike regler, hver bane hadde gjerne sine egne. Det var også store ulikheter på banene at det trengtes en organisasjon for å holde orden på regelverket både på banene og løpene.

France var selv med på å kjøre løp i 1936 på Daytona Beach banen og han overtok driften av banen to år senere. Han fikk ideen om at race med originale biler ville trekke mere publikum, noe han fikk til i slutten av 40 tallet da det første løpet ble arrangert på Charlotte Speedway den 19 juni 1948.

Denne klassen ble kaldt Strictly Stock Division. I det første racet var det Jim Roper som vant etter att Glenn Dunnaway ble disket. Han ble disket fordi han hadde modifisert bilen – noe som ikke var lovlig.

Relatert innlegg

TeslaTesla

Tesla er en ganske ny bil på markedet sammenliknet med de “gamle” merkene som er velkjente for de fleste av oss. Men bilmerket har markert seg kraftig og solgt i Les Mer