Lastebiler

Nyttekjøretøyer som lastebiler har også en hard konkurranse merkene imellom selv om det ikke er så mange som produserer lastebiler i forhold til personbiler. Det gjelder samme her som for de mindre bilene om å være først ute med ny teknikk og utstyr til disse. Behovet av stadig nyere teknologi og utstyr her er nok en god del viktigere enn det er på småbilene, for her snakker man om mange tonn som skal forflytte seg langs landeveiene. Det trengs da stadig utvikling av nyere og renere motorer som bruker mindre drivstoff.

Scandia

I Sverige har man drevet med lastebil produksjon i mange år, det er da hovedsakelig merker som Scandia og Volvo som er de største der. Scandia eller da Scandia Vabis som er det egentlige navnet på firmaet er har opprinnelse i fra 1891. Det var da under navnet Vabis og da drev de på med jernbane materiell og Scandia som ble etablert ni år senere hadde som formål å lage sykler. Med allerede ett år etter oppstart hadde de lagd sin første bil, denne ble lagd for å kunne inspisere jernbanelinjene rundt omkring i Sverige.

Scandia
Scandia

Begge disse firmaene gjorde flere forsøk med å starte opp produksjon med biler, men lett var det ikke og Vabis holdt nesten på å gi opp da Scandia kom med ett forslag om samarbeid. Det var da Scandia Vabis ble etablert og man satte da opp to avdelinger, en med små personbiler og en egen med lastebiler. Lastebil avdelingen startet også opp med å produsere busser og den første rullet ut fra fabrikken i 1911, dette var den første bussen som hadde blitt lagt i Sverige. Utviklingen og stadig nytenkning gjorde at Scandia ble ett ledene merke ikke bare i Sverige men i mange andre land i Europa også. Med en av de kraftigste motorene på markedet som var på hele 730 hk gjorde den veldig populær blant dem som drev med skikkelig tungtransport, lastebiler med disse motorene er virkelig ettertraktet innen transport miljøet i mange land i dag. De har i dag produksjon i flere land og de har blitt en solid bedrift som gjør det bra.

Volvo

Det Svenske merker Volvo har også opparbeidet seg ett godt rykte rundt omkring i verden med sine solide lastebiler. Firmaet ble startet opp i 1927 og den første lastebilen sto klar bare to år senere. Bakdelen med de første lastebilene på den tiden var at de hadde bensinmotorer, noe som de ikke endret før i midten av 40 tallet da de første diesel motorene ble tatt i bruk av Volvo.

Volvo
Volvo

Etter at de startet opp med diesel motorer startet Volvo og komme inn på det internasjonale markedet med sine lastebiler, det var ingen dum ide for de har gjort det veldig godt etter den tid. Dette har igjen medført til at de har kjøpt opp flere konkurrenter som Renault, White, DU Trucks og Mack. Volvo har også satset stort innen buss produksjon samt at de nå produserer også anleggsmaskiner av forskjellige typer. Volvo er i dag en av verdens ledene lastebil produsenter og ligger ikke langt etter når det gjelder busser heller.

Relatert innlegg

NASCARNASCAR

Amerikas største motorsport arrangement er Nascar. Det har bygd seg opp fra et lite lokalt race for underholdningen skyld, til og bli det største i Amerika. Nesten 2000 løp på Les Mer

TeslaTesla

Tesla er en ganske ny bil på markedet sammenliknet med de “gamle” merkene som er velkjente for de fleste av oss. Men bilmerket har markert seg kraftig og solgt i Les Mer