Bilproduksjon i Skandinavia

Norge har aldri vært noe stort land når det kommer til bil produksjon, men noen forsøk har det blitt gjort opp gjennom årene. Det er faktisk ni forskjellige fabrikanter som har forsøkt å få i gang bilproduksjon i Norge. Flere av de forholdsvis ukjent for meg og sikkert for mange flere også, men det er da noen jeg har hørt om. Men det er ingen som har blitt noen stor suksess og de er alle produsert i kun et lite antall. Svenskene derimot har hatt mye større suksess med sine merker selv om de kun har fire forskjellige merker.

Norge

Troll er muligens det mest kjente bilmerket som er forsøkt produsert i Norge, mens det er Think bilen som har produsert flest biler og «levd» lengst.

Troll ble stiftet på 50 tallet, men overlevde ikke det tiåret. Problemet var at myndighetene ikke vil være med å støtte opp om bilprosjektet på grunn av en tidligere skrevet avtale med Øst Europeiske land om kjøp av biler mot bytte av kjøp av fisk. Jeg mener å ha lest et sted at det ble produsert cirka 15 biler før prosjektet ble nedlagt når alle investorer trakk seg ut.

Think har produsert og levert mange ganger flere biler enn Troll. Selv om det er en «kranglete» historie for Think så fikk de solgt flere tusen biler både innenlands og utenlands – kanskje spesielt det siste. Dette prosjektet varte i 20 år fra 91 til 2011. Da hadde både firmaet og bilen hatt flere navn og eiere.

Danmark og Finland

Så langt jeg har klart å finne ut har det aldri vært gjort noen forsøk på å produsere noen biler i Danmark.

Finland har derimot hatt Valmet Automotive. Valmet produserte blant annet for Think fra Norge en periode, men produserte tidligere traktorer, skogsmaskiner, biler, papirmaskiner, husholdningsapparater, lokomotiv, trikker, fly og våpen.

I tiden 1970 til 1992 hadde de et samarbeid med Saab. De produserte biler for det finske markedet. Saab modeller som Saab 90 og Saab 900 cab er produsert ved Valmets fabrikk. De har også produserte for Porsche, Opel, Lada og Simca-Talbot. Men da under navnet Metsos.

Sverige

Svenskene er de som har produsert mest biler med absolutt størst suksess. Volvo, Saab, Scania og Koenigsegg. Volvo er jo som kjent både lastebiler og personbiler, mens Scania er utelukkende lastebiler. Koenigsegg er et forholdsvis nytt firma og produserer bare sportsbiler – men til gjengjeld av meget høy klasse.

Saab og Volvo personbiler har jo blitt produsert i flere land opp gjennom årene. Saab er fra starten et fly produksjons selskap, men konverterte til biler etter andre verdenskrig. Første prototype av Saab var klar i 1947, men bilen kom ikke på markedet før 1 år senere. Den første modellen var Saab 92.

Volvo personbil rullet første bil ut på veiene i 1927. Den første bilen var modellen ÖV4 – PV4 kom og i det første året. Siden den gangen har det gått slag i slag helt til Selskapet ble solgt i 1999 til Ford, som igjen solgte det videre i 2010 til Zhejiang Geely Holding Group.

Scania eller Vabis som det het i starten og frem til 1968 finnes det spor av helt tilbake til 1891.

Flere av disse modellene i Sverige har så lang historie at jeg kanskje burde skrive en egen artikkel om det senere. Ha en god dag folkens!

Relatert innlegg

NASCARNASCAR

Amerikas største motorsport arrangement er Nascar. Det har bygd seg opp fra et lite lokalt race for underholdningen skyld, til og bli det største i Amerika. Nesten 2000 løp på Les Mer