Amerikansk Ford

Det har med årene kommet ganske mange bilmerker som man kan velge i mellom når man skal kjøpe seg ny bil. De enkelte merkene har da også mange forskjellige typer biler og modeller som tilbys kundene, behovet er jo forskjellig i fra menneske til menneske. Prisen varierer også ganske mye, om man bare trenger en enkel bil for og komme seg dit man vil holder det lenge med en rimelig modell. Men om man er litt kravstor og liker komfort, utstyr og rask motor koster det ganske mye mere.

Den første Ford

Mannen bak Ford Motor Company er Henry Ford som kommer i fra Michigan i Amerika. Han startet tidlig med å interessere seg for mekanikk, allerede som 12 åring gikk det meste av dagene til arbeid i sin egen maskinhall.

Henry Ford
Henry Ford

Den første forbrenningsmotoren han lagde selv gjorde han når han var rundt 15 år gammel. Året etter dro Henry inn til Detroit for å starte opp som maskinistlæring og da den var fullført fortsatte han og jobbe i samme byen. Etter rundt 12 år ble han sjefsingeniør og han fikk da god tid til å gjøre sine egne eksperimenter. Det var da han bygde seg sin egen såkalt Quadricycle som sto ferdig til prøvetur sommeren 1891. Dette ble den første automobilen han hadde både lagd og kjørt, den virket som den skulle og da sluttet han i jobben for og starte sitt eget firma. Detroit Automobile Company ble navnet på det nye firmaet som han hadde fått med seg noen investorer til å satse på hans biler. Men firmaet varte ikke lenge for Ford endret designet hele tiden og var egentlig ikke opptatt av saget bare kvaliteten og hvordan bilene så ut. Det ble to bil prototyper i slutten av 1800 tallet og sin første racerbil i 1901 som han selv kjørte.

A modellen

Ford Motor Company ble startet opp i 1903 og han startet med og designe den nye bilen som fikk navnet A Modell.

A modellen
A modellen

Den første A modellen rullet ut av fabrikken i løpet av det samme året og var av typen overbygd bil som ikke var så vanlig på den tiden. Bilene ble ganske godt mottatt og etter fem år kom neste modell ut som da var T Ford, ett bil som ganske mange kjenner til den dag i dag.

T Ford

T Ford ble en enorm suksess for han, det ble produsert over 15 millioner av denne modellen. Prisen hadde nok en stor betydning her, da den var mye rimeligere enn konkurrentenes biler. Det var fordi han hadde lagd ett samlebånd system som kortet tiden med å sette i sammen bilen med rundt 10 timer. Her sparte han da mye på lønns kostnadene og kunne derfor holde lavere priser.

T Ford
T Ford

T Ford ble produsert i rundt 18 år og ble da erstattet av en ny A modell, samme navn som den første Ford hadde. Her var det mye nyheter, for med det tekniske utviklingen som hadde skjedd ble bilen veldig godt mottatt og den ble produsert i fire millioner eksemplarer.

Relatert innlegg

BilrekorderBilrekorder

Å lese litt på Guiness Record sine sider kan være mye artig å lese. Det er bare så mye rare forskjellige rekorder folk finner på rundt omkring i verden. Hva Les Mer